Potatisgifflar

I går firade vi Thanksgiving med våra amerikanska vänner. Jag hade gjort cupcakes (finns redan på bloggen), och sen gjorde jag Potatisgifflar till middagen. :)
Jag har mätat i koppar i detta recept. Använd samma storlek på koppen i all mätning (en vanlig kaffekopp).
 
Recept (32 stk):
2 potatisar (skala och dela i små tärningar)
1 packet torr jäst
1,5 kopp värmt vatten (45 grader)
0,75 kopp socker
0,75 kopp matolja
2 ägg
1,5 tsk salt
6,5 koppar vetemjöl (det kan behövas mer för att degen inte ska bli kladdig)
 
Grädda i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter.
 
 
Ställ fram det du behöver:
 
Koka potatisen
 
Låt potatisen svalna. Sen mosar du den:
 
blanda torr jästen med det värma vattnet. Låt det stå i 10 minuter:

Blanda mosad potatis och jästblandningen:
 
Blanda in ägg
 
Blanda in socker
 
Blanda in salt
 
Blanda in olja
 
Blanda in mjöl
 
Arbeta ihop till en glatt deg. Ställ den i kylskåpet i minimum 8 timmar ock maximalt 5 dagar.
 
Så här såg min ut efter 3 dagar i kylskåpet
 
Del degen i två. Kavla ut delarna. Smör dom med smältat smör, och del upp dom i 16 bitar
 
Rulla ihop från den breda kanten. Se till att spetsen hamnar under gifflan. Låt dom jäsa under plast i en timme.
 
Sen gräddar du dom i
 
ugnen i 15-20 minuter på 200 grader.
   
 
Nu är det bara att njuta :)
 
-Hanne-
 
 

Pumpa och pecan cupcakes med maple syrup frosting

I morgon ska vi fira Thanksgiving med våra amerikanska vänner. Jag har därför bakad amerikansinspirerade cupcakes i dag. Cupcaken är kryddig och innehåller både pumpa och pecannötter. Frostingen är med Maple Syrup och som dekoration gjorde jag en liten pumpa i marsipan. Jag använde karamellfärg för att färga marsipanen.
Jag har mätat med koppar. Använd en vanlig kaffekopp. Det viktiga är att använda samma kopp till allt.
 
I receptet är det pumpapuré. Det här är svårt att hitta, men kan enkelt göras hemma. Kjöp en pumpa, del den i två, och stek den i ugnen på 175 grader i 45 minuter. Pensla den med lite olja innan. Låt den svalna, och skrapa sen ut det mjuka pumpaköttet. Gör det till en puré med en stavmiksare.
 
Recept (24 stk)
2 koppar vetemjöl
1 tsk bikarbonat (natron)
0,25 tsk bakpulver
0,25 tsk salt
0,5 tsk kanel
0,25 tsk allspice
0,25 tsk muskat
0,25 tsk malen nellika
2 tsk vaniljsocker
0,5 kopp lättfil
0,5 kopp smör
1,5 koppar ljust brunt socker
2 ägg
1 kopp pumpapuré
1 kopp pecannötter
 
Grädde i ugnen i 20 minuter på 180 grader.
 
Ställ fram det du behöver:
 
Miksa smöret mjukt. Tillsätt socker och miksa vidare.
 
Miksa in ett och ett ägg:
 

Blanda ihop mjöl, bikarbonat, bakpulver, salt, kanel, allspice, muskat, nellika och vaniljsocker.
Blanda in detta i röran. Börja med halva.
 

Häll i filen.
Blanda inn rästen av mjölblandningen. Miksa sen in pumpapuréen:
 
Rör in hakkade pecannötter:
 
Häll röran i formar. Fyll dom 2/3 upp.
 
Grädda i ugnen på 180 grader i 20 minuter
 
Låt dom svalna. Medan dom svalnade gjorde jag frostingen och dekorationen.
 
Frosting:
 
200 gram naturell creem cheese
6 msk smör (mjukt)
0,25 kopp maple syrup
2 koppar florsocker (melis)
 
Blanda ihop alla ingredienserna. Tillsätt mera florsocker om det behövs för att få en bättre konsistens.
 
 
 
Till dekorationerna använde jag marsipan (med vaniljsmak), och karamellfärg.
 
Jag färgade en bit av marspianen grön för att använda till blasten (stilken).
Sen gjorde jag små kulor av resten. Jag använde en kniv till att göra rander (som på en pumpa)
 
 
Sen målade jag dom små pumporna med röd konditorfärg
 
Till slut satte jag dit blasten (stilken). Låt dom torka lite.
 
Jag dekorerade cupcakesen med maple syrup frosting, och satta så en liten minipumpa på toppen.
 
 
 
 
 
 
Nu är vi redo för Thanksgiving :)
 
-Hanne-

Oreocupcakes med vit chokladfrosting

I går kväll såg jag finalen på hela Sverige bakar, ååh va spennande det var! Tycker dom har gjort så mycket fina och smaskiga grejer under alle programmerna. Av all inspiration från programmet, gjorde jag dom här Oreocupcakesen med vit chokladfrosting. Jag tog med dom på jobbet i dag, och puff, så var dom borta (tar det som et bra tecken).
 
Recept: 20 stk:
 
115 gram mjukt smör
3 äggvitor
2,5 dl mjölk
1 tsk bakpulver
2,5 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
140 gram socker
50 gram florsocker (kan erstattas med 50 gram socker)
100 gram oreokex
 
Grädda i ugnen på 180 grader i 15 minuter.
 
Ställ fram det du behöver:
 
 
Mixa smöret. Häll sen i vaniljsocker...

....och mjölken. Mixa vidare.
 
Blanda salt och bakpulver i mjölet. Häll blandningen i röran.
 
Häll i socker. Mixa vidare.
 
Häll i äggvitorna. Mixa vidare tills röran blir glatt.
 
Dela upp kexen i små bitar och rör dom inn i röran.
 
Fördela röran i cupcakesformar:
 
Grädda i ugen på 180 grader i 15 minuter. Låt dom svalna inna du lägger på frostingen.
 
Gör sen frostingen:
200 gram philadelphiaost
200 gram vit choklad (Smältat)
florsocker tills du får den konsistensen du vill ha.
Rör i hop allt tills en glatt kräm.
 
 
 
Jag dekorerade cupcakesen med rosa ätbar spray, och en svart sockerkula.
 
 
 
 
God helg!
 
-Hanne-
 
 
 
RSS 2.0