Kvæfjordkake
Det är snart Norges nationaldag, och i morgon ska jag bjuda mina kollegor på Norges nationaltårta.
Tårtan heter Kvæfjordkake, men kallas också för "verdens beste". Den består av en sockerbotten med marengtopp i två lager. Den är fylld med vaniljkräm. Det ska egentligen vara mandlar i den, fast jag gillar den bättre utan.
recept på en tårta i 25*35 cm långpanna:
Tårtbotten:
150 gram smör
125 gram socker
150 gram vetemjöl
1 tsk bakpulver
5 äggulor
5 msk mjölk
maräng:
5 äggvitor
180 gram socker
fyll:
5 dl vaniljkräm (jag använde en norsk)
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
börja med tårtbotten. Mixa smör och socker:
Blanda in vetemjöl, bakpulver, mjölk och äggulor. Mixa sen vidare:
Smör smeten på bakpapperet i långpannan:
Gör marängen. Vispa 5 äggvitor och vispa in sockret :
Bre marängen på tårtbottensmeten:
Grädda i ugnen på 175 grader i 30 minuter.
låt tårtan svalna innan man fyller den. Nu kan man dela tårtan i två och lägga den ena delen ovanpå den andra med fyll imellan. Jag gjorde i stället en till tårta eftersom jag har många kollegor ;)
jag gjorde fyllet medan tårtan svalnade. Jag vispade vispgrädden med vaniljsocker och blandade det in i vaniljkrämen. Sen var det bara att fylla tårtan och dekorera den för Norges nationaldag :)
Hurra for 17 mai!!!
-Hanne-
Kommentarer
Trackback