Potatisgifflar
I går firade vi Thanksgiving med våra amerikanska vänner. Jag hade gjort cupcakes (finns redan på bloggen), och sen gjorde jag Potatisgifflar till middagen. :)
Jag har mätat i koppar i detta recept. Använd samma storlek på koppen i all mätning (en vanlig kaffekopp).
Recept (32 stk):
2 potatisar (skala och dela i små tärningar)
1 packet torr jäst
1,5 kopp värmt vatten (45 grader)
0,75 kopp socker
0,75 kopp matolja
2 ägg
1,5 tsk salt
6,5 koppar vetemjöl (det kan behövas mer för att degen inte ska bli kladdig)
Grädda i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter.
Ställ fram det du behöver:

Koka potatisen

Låt potatisen svalna. Sen mosar du den:

blanda torr jästen med det värma vattnet. Låt det stå i 10 minuter:

Blanda mosad potatis och jästblandningen:

Blanda in ägg

Blanda in socker

Blanda in salt

Blanda in olja

Blanda in mjöl

Arbeta ihop till en glatt deg. Ställ den i kylskåpet i minimum 8 timmar ock maximalt 5 dagar.

Så här såg min ut efter 3 dagar i kylskåpet

Del degen i två. Kavla ut delarna. Smör dom med smältat smör, och del upp dom i 16 bitar

Rulla ihop från den breda kanten. Se till att spetsen hamnar under gifflan. Låt dom jäsa under plast i en timme.

Sen gräddar du dom i
ugnen i 15-20 minuter på 200 grader.

Nu är det bara att njuta :)

-Hanne-

Kommentarer
Trackback