Brytebröd
Hej alla :)
I morgon är det fredag, och då tänkte jag det kunne vara härligt med lite gott bröd till frukost, så i kväll har jag gjort Brytebröd (det säger man iallafall i Norge). Det är fraller som man lägger ihop så att det blir ett bröd. Sen kan ban bryta av en frall från brödet.
Recept på 12 fraller:
700 gram vetemjöl
350 gram fint rågmjöl
25 gram färsk jäst
1 dl olivolja
0,5 msk salt
7,5 dl vatten
solsikkefrön
(vatten till pensling)
Gräddas i ca 35 minuter på 190 grader.
Sett fram det du behöver:
Varm vattnet i en kastrull till det blir 37 grader. Bland vatten och jäst. Rör till det inte finns någon klumpar:
Häll i olivolja:
..och salt... :
Rör om. Spä med vetemjöl och rågmjöl. (kan vara att det behövs litt ekstra mjöl) Degen ska vara fuktig men inte så att det sitter fast på fingrana:
Knåda degen tills den blir glatt och fast. Låt den gäsa under lock/plast i ca 45 minuter:
Efter 45 minuter såg degen så här ut:
Del upp degen i 12 lika stora bitar:
Rulla dom till runda frallor. Jag använde en rundt form för att grädda dom i. Jag fick plats för 8 fraller i formen, så dom 4 sista la jag i en lite mindre rund form:
Låt dom gäsa lite till i ca 30 minuer (under plast/bakhandduk). Sen såg dom så här ut:
Pensla brödet med vatten:
Strö på solsikkefrön:
Grädda brödet i ca 35 minuter på 190 grader:
Avkjöl brödet på ett galler:
Det blev en provsmaking :) Här med norsk brunost:
Alltid gott med lukten av nygräddat bröd i huset :)
Kos dere!
-Hanne-
I morgon är det fredag, och då tänkte jag det kunne vara härligt med lite gott bröd till frukost, så i kväll har jag gjort Brytebröd (det säger man iallafall i Norge). Det är fraller som man lägger ihop så att det blir ett bröd. Sen kan ban bryta av en frall från brödet.
Recept på 12 fraller:
700 gram vetemjöl
350 gram fint rågmjöl
25 gram färsk jäst
1 dl olivolja
0,5 msk salt
7,5 dl vatten
solsikkefrön
(vatten till pensling)
Gräddas i ca 35 minuter på 190 grader.
Sett fram det du behöver:
Varm vattnet i en kastrull till det blir 37 grader. Bland vatten och jäst. Rör till det inte finns någon klumpar:
Häll i olivolja:
..och salt... :
Rör om. Spä med vetemjöl och rågmjöl. (kan vara att det behövs litt ekstra mjöl) Degen ska vara fuktig men inte så att det sitter fast på fingrana:
Knåda degen tills den blir glatt och fast. Låt den gäsa under lock/plast i ca 45 minuter:
Efter 45 minuter såg degen så här ut:
Del upp degen i 12 lika stora bitar:
Rulla dom till runda frallor. Jag använde en rundt form för att grädda dom i. Jag fick plats för 8 fraller i formen, så dom 4 sista la jag i en lite mindre rund form:
Låt dom gäsa lite till i ca 30 minuer (under plast/bakhandduk). Sen såg dom så här ut:
Pensla brödet med vatten:
Strö på solsikkefrön:
Grädda brödet i ca 35 minuter på 190 grader:
Avkjöl brödet på ett galler:
Det blev en provsmaking :) Här med norsk brunost:
Alltid gott med lukten av nygräddat bröd i huset :)
Kos dere!
-Hanne-
Kommentarer
Trackback