Brytebröd
Hej alla :)
I morgon är det fredag, och då tänkte jag det kunne vara härligt med lite gott bröd till frukost, så i kväll har jag gjort Brytebröd (det säger man iallafall i Norge). Det är fraller som man lägger ihop så att det blir ett bröd. Sen kan ban bryta av en frall från brödet.
Recept på 12 fraller:
700 gram vetemjöl
350 gram fint rågmjöl
25 gram färsk jäst
1 dl olivolja
0,5 msk salt
7,5 dl vatten
solsikkefrön
(vatten till pensling)
Gräddas i ca 35 minuter på 190 grader.
Sett fram det du behöver:
Varm vattnet i en kastrull till det blir 37 grader. Bland vatten och jäst. Rör till det inte finns någon klumpar:
Häll i olivolja:
..och salt... :
Rör om. Spä med vetemjöl och rågmjöl. (kan vara att det behövs litt ekstra mjöl) Degen ska vara fuktig men inte så att det sitter fast på fingrana:
Knåda degen tills den blir glatt och fast. Låt den gäsa under lock/plast i ca 45 minuter:
Efter 45 minuter såg degen så här ut:
Del upp degen i 12 lika stora bitar:
Rulla dom till runda frallor. Jag använde en rundt form för att grädda dom i. Jag fick plats för 8 fraller i formen, så dom 4 sista la jag i en lite mindre rund form:
Låt dom gäsa lite till i ca 30 minuer (under plast/bakhandduk). Sen såg dom så här ut:
Pensla brödet med vatten:
Strö på solsikkefrön:
Grädda brödet i ca 35 minuter på 190 grader:
Avkjöl brödet på ett galler:
Det blev en provsmaking :) Här med norsk brunost:
Alltid gott med lukten av nygräddat bröd i huset :)
Kos dere!
-Hanne-
I morgon är det fredag, och då tänkte jag det kunne vara härligt med lite gott bröd till frukost, så i kväll har jag gjort Brytebröd (det säger man iallafall i Norge). Det är fraller som man lägger ihop så att det blir ett bröd. Sen kan ban bryta av en frall från brödet.
Recept på 12 fraller:
700 gram vetemjöl
350 gram fint rågmjöl
25 gram färsk jäst
1 dl olivolja
0,5 msk salt
7,5 dl vatten
solsikkefrön
(vatten till pensling)
Gräddas i ca 35 minuter på 190 grader.
Sett fram det du behöver:
Varm vattnet i en kastrull till det blir 37 grader. Bland vatten och jäst. Rör till det inte finns någon klumpar:
Häll i olivolja:
..och salt... :
Rör om. Spä med vetemjöl och rågmjöl. (kan vara att det behövs litt ekstra mjöl) Degen ska vara fuktig men inte så att det sitter fast på fingrana:
Knåda degen tills den blir glatt och fast. Låt den gäsa under lock/plast i ca 45 minuter:
Efter 45 minuter såg degen så här ut:
Del upp degen i 12 lika stora bitar:
Rulla dom till runda frallor. Jag använde en rundt form för att grädda dom i. Jag fick plats för 8 fraller i formen, så dom 4 sista la jag i en lite mindre rund form:
Låt dom gäsa lite till i ca 30 minuer (under plast/bakhandduk). Sen såg dom så här ut:
Pensla brödet med vatten:
Strö på solsikkefrön:
Grädda brödet i ca 35 minuter på 190 grader:
Avkjöl brödet på ett galler:
Det blev en provsmaking :) Här med norsk brunost:
Alltid gott med lukten av nygräddat bröd i huset :)
Kos dere!
-Hanne-
Mini Creme Bruleé Cupcakes
Hej alla!
I går gjorde jag minicupcakes för att ta med på jobbet i dag, eftersom vi hadde planeringsdag :) Jag tänkte att det var ju en jättebra anledning att baka lite :) Gott med en liten energibit til fiket på morronen :)
Recept (ca 25 minicupcakes)
75 gram socker
50 gram mjukt smör
1 ts vaniljssocker
2 dl vetemjöl
1,5 msk maizena
1 ts bakpulver
1 dl vispgrädde
4msk creme brulee-pulver
0,5 dl kålasås
1 ägg
(jag använde et et paket för att göra bruleepudding som innehålt creme brulle-pulver och kålasås)
Gräddas i ca 10 min på 200 grader.
Det här behöver man:
Miksa socker och mjukt smör:
Häll i ägget, och miksa vidare:
Häll i vaniljsocker, vetemjöl, maizena och bakpulver:
Häll i vispgrädde, kålasås och creme brulee-pulver. Miksa vidare:
Miksa till en fin röra:
Häll röran i miniformar. Jag körde med dubbla formar, för att cupcaksena inte skulle glida ut under stekningen. Dom fick ett bättre stöd.
Efter 10 minuter så dom så här ut:
Til cupcaksen gjorde jag en vit choklad frosting:
Recept:
3 dl vispgrädde
300 gram vit choklad
1 msk vaniljsocker
Ställ fram det du behöver:
Varm grädden. Den ska inte koka, bara varmas:
Del chokladen i bitar och häll den varma grädden över. Rör rundt tills chokladen har smält:
Häll i vaniljsocker och rör inn detta:
Ställ blandningen i kylskåpet i 6 timmar.
Sen tar man ut den piskar den tills den blir en kräm:
Häll frostingen i en påse och en tipp för att kunna dekorera cupcakesen. Jag anvender et desilitermått för at lättare kunna fylla påsen:
Dekorera :) Jag gjode frostingen som en blomma på cupcakesen:
Alla minicupcakes dekorerade:
Det räcker att servera dom bara med den här vita chokladfrostingen, men jag villa dekorera lite till och strödde lite violsocker på dom:
mmm... ;)
Kos dere!
-Hanne-
I går gjorde jag minicupcakes för att ta med på jobbet i dag, eftersom vi hadde planeringsdag :) Jag tänkte att det var ju en jättebra anledning att baka lite :) Gott med en liten energibit til fiket på morronen :)
Recept (ca 25 minicupcakes)
75 gram socker
50 gram mjukt smör
1 ts vaniljssocker
2 dl vetemjöl
1,5 msk maizena
1 ts bakpulver
1 dl vispgrädde
4msk creme brulee-pulver
0,5 dl kålasås
1 ägg
(jag använde et et paket för att göra bruleepudding som innehålt creme brulle-pulver och kålasås)
Gräddas i ca 10 min på 200 grader.
Det här behöver man:
Miksa socker och mjukt smör:
Häll i ägget, och miksa vidare:
Häll i vaniljsocker, vetemjöl, maizena och bakpulver:
Häll i vispgrädde, kålasås och creme brulee-pulver. Miksa vidare:
Miksa till en fin röra:
Häll röran i miniformar. Jag körde med dubbla formar, för att cupcaksena inte skulle glida ut under stekningen. Dom fick ett bättre stöd.
Efter 10 minuter så dom så här ut:
Til cupcaksen gjorde jag en vit choklad frosting:
Recept:
3 dl vispgrädde
300 gram vit choklad
1 msk vaniljsocker
Ställ fram det du behöver:
Varm grädden. Den ska inte koka, bara varmas:
Del chokladen i bitar och häll den varma grädden över. Rör rundt tills chokladen har smält:
Häll i vaniljsocker och rör inn detta:
Ställ blandningen i kylskåpet i 6 timmar.
Sen tar man ut den piskar den tills den blir en kräm:
Häll frostingen i en påse och en tipp för att kunna dekorera cupcakesen. Jag anvender et desilitermått för at lättare kunna fylla påsen:
Dekorera :) Jag gjode frostingen som en blomma på cupcakesen:
Alla minicupcakes dekorerade:
Det räcker att servera dom bara med den här vita chokladfrostingen, men jag villa dekorera lite till och strödde lite violsocker på dom:
mmm... ;)
Kos dere!
-Hanne-
Ostemuffins med rosmarin
Hej alla :)
I morgon ska jag på piknik efter jobbet. Det ska bli såå mysigt i detta härliga sommarväderet :)
Till pikniken i morgon har jag gjort ostmuffins med rosmarin. Tänkte köpa lite god marmelad att ha på dom. Men jag har redan provsmakat och det går utmärkt att äta dom som dom är :)
Recept (ca 20 stk)
5 dl vetemjöl
1,5 ts bakpulver
300 gram grädde
300 gram riven ost
1,5 ts salt
4 ägg
2-3 ts torkat rosmarin
0,3 ts cayennepeppar
stek dom i ca. 25 minuter på 180 grader.
Ställ fram det du behöver:
Vispa äggen:
Häll i grädde, rosmarin, cayennepeppar och salt. Miksa godt:
Rör inn osten:
Och sen, rör inn mjöl och bakpulver:
Rör tills det blir en glatt och fin röra:
Häll röran i muffinsformar. En full msk räkker:
Färdig gräddat:
mmm, det luktar rosmarin :) På bilden ser ni "plastmuggarna" i porslin som vi köpte på Arlanda när vi åkte till Norge senast. Tyckte dom var så roliga :)
Kos dere, gärna med en piknik :)
-Hanne-
I morgon ska jag på piknik efter jobbet. Det ska bli såå mysigt i detta härliga sommarväderet :)
Till pikniken i morgon har jag gjort ostmuffins med rosmarin. Tänkte köpa lite god marmelad att ha på dom. Men jag har redan provsmakat och det går utmärkt att äta dom som dom är :)
Recept (ca 20 stk)
5 dl vetemjöl
1,5 ts bakpulver
300 gram grädde
300 gram riven ost
1,5 ts salt
4 ägg
2-3 ts torkat rosmarin
0,3 ts cayennepeppar
stek dom i ca. 25 minuter på 180 grader.
Ställ fram det du behöver:
Vispa äggen:
Häll i grädde, rosmarin, cayennepeppar och salt. Miksa godt:
Rör inn osten:
Och sen, rör inn mjöl och bakpulver:
Rör tills det blir en glatt och fin röra:
Häll röran i muffinsformar. En full msk räkker:
Färdig gräddat:
mmm, det luktar rosmarin :) På bilden ser ni "plastmuggarna" i porslin som vi köpte på Arlanda när vi åkte till Norge senast. Tyckte dom var så roliga :)
Kos dere, gärna med en piknik :)
-Hanne-
Surdegsbröd
Hej alla!
Hoppas ni har en trevlig helg. I dag har jag bakat surdegsbröd. Jag började på detta förra helgen, och nu äntligen har det blivit ett bröd :)
Brödet behöver tre olika delar: fördeg, "gammal deg" och degen.
Jag börjar med fördegen:
Recept:
3 ts torrjäst
4,5 dl vatten
375 gram siktat vetemjöl
Det här behöver man:
Sikta vetemjölet och blanda inn torrjästen:
Häll i vatten:
Rör om tills det blir en fin röra. Låt den stå i 3-5 dagar i rumstemeratur. Rör om på morgonen och kvällen. Täck till med plast:
Det andra man behöver till detta brödet är lite gammal deg. Om man inte redan har gammal deg, kan man göra en.
Recept på gammal deg:
0,5 ts torrjäst
4 msk vatten
100 gram vetemjöl
Det här behöver man:
Häll torrjäst ock vatten i en skål. Låt det stå i 5 minuter:
Häll i mjölet:
Arbeta med degen tills den blir elastisk och glatt. Tillsätt mer vatten eller mer mjöl om det behövs. Låt degen gäsa i 3 timmar.
Då var jag redo för att blanda ihop allt för att baka mitt surdegsbröd.
Recept:
5 dl av surdegen
175 gram vetemjöl
75 gram rågmjöl fint
2 ts salt
75 gram gammal deg
Det här behöver man:
Blanda mjöl och salt i en skål:
Del den gammla degen i bitar och lägg i en grop i mitten. Häll på surdegen:
Blanda ihop allt och arbeta med degen tills den blir glatt och fin:
Låt degen gäsa i 2 timmar. Efter 2 timmar, slår man ihop degen och låter den vila i 10 minuter:
Ha mjöl på en bakplåt:
Forma brödet rundt och lägg det på bakplåten. Lås det gäsa under en kökshanduk i 1,5 timme:
Ta bort 75 gram av degen som du kan spara till nästa gång du ska baka surdegsbröd. Då har man ju redan en gammal deg. Man kan frysa inn degen (kan ligga 6 månader i frysen).
När brödet at gäst klart, skär man tre paralella snitt över brödet, sen tre paralella snitt den andra vägen:
Grädda brödet på 220 grader i 1 timme:
Jag var tvungen att provsmaka lite. Här med norsk brunost :) Finns det nåt bättre än nybakat bröd?
Kos dere!
-Hanne-
Hoppas ni har en trevlig helg. I dag har jag bakat surdegsbröd. Jag började på detta förra helgen, och nu äntligen har det blivit ett bröd :)
Brödet behöver tre olika delar: fördeg, "gammal deg" och degen.
Jag börjar med fördegen:
Recept:
3 ts torrjäst
4,5 dl vatten
375 gram siktat vetemjöl
Det här behöver man:
Sikta vetemjölet och blanda inn torrjästen:
Häll i vatten:
Rör om tills det blir en fin röra. Låt den stå i 3-5 dagar i rumstemeratur. Rör om på morgonen och kvällen. Täck till med plast:
Det andra man behöver till detta brödet är lite gammal deg. Om man inte redan har gammal deg, kan man göra en.
Recept på gammal deg:
0,5 ts torrjäst
4 msk vatten
100 gram vetemjöl
Det här behöver man:
Häll torrjäst ock vatten i en skål. Låt det stå i 5 minuter:
Häll i mjölet:
Arbeta med degen tills den blir elastisk och glatt. Tillsätt mer vatten eller mer mjöl om det behövs. Låt degen gäsa i 3 timmar.
Då var jag redo för att blanda ihop allt för att baka mitt surdegsbröd.
Recept:
5 dl av surdegen
175 gram vetemjöl
75 gram rågmjöl fint
2 ts salt
75 gram gammal deg
Det här behöver man:
Blanda mjöl och salt i en skål:
Del den gammla degen i bitar och lägg i en grop i mitten. Häll på surdegen:
Blanda ihop allt och arbeta med degen tills den blir glatt och fin:
Låt degen gäsa i 2 timmar. Efter 2 timmar, slår man ihop degen och låter den vila i 10 minuter:
Ha mjöl på en bakplåt:
Forma brödet rundt och lägg det på bakplåten. Lås det gäsa under en kökshanduk i 1,5 timme:
Ta bort 75 gram av degen som du kan spara till nästa gång du ska baka surdegsbröd. Då har man ju redan en gammal deg. Man kan frysa inn degen (kan ligga 6 månader i frysen).
När brödet at gäst klart, skär man tre paralella snitt över brödet, sen tre paralella snitt den andra vägen:
Grädda brödet på 220 grader i 1 timme:
Jag var tvungen att provsmaka lite. Här med norsk brunost :) Finns det nåt bättre än nybakat bröd?
Kos dere!
-Hanne-
Cupcakes :)
Hej :)
I kväll har vi haft öppet hus på jobbet, och jag fick lov att baka cupcakes och cakepops som vi sålde :)
Cakepopsen är dom samma som jag har bloggat om förut.
Här kommer recepten på Cupcakes:
Recept på ca 20 stykk (på bildena är det dubbel portion):
150 gram socker
200 gram smör
3 ägg
225 gram vetemjöl
2 ts bakpulver
1,5 ts vaniljesocker
1 dl mjölk
Här är det man behöver:
Miksa ihop smör ock socker:
Blanda inn ett och ett ägg:
Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker:
Häll mjölblandingen och mjölken i röran:
Miksa tills det blir en fin glatt röra:
Fyll cupcakesformar med röran. Fyll dom inte helt fulla eftersom dom jäser:
Låt som grädda i ugnen i 20 minuter på 200 grader:
Sen ser dom ut så här:
För att dekorera gjorde jag en Angel Feather icing. Den blev inte helt som den skulle. När den var klar, var den perfekt, men när jag skulle dekorera dom hadde den smält på ett sett, så den rann ut lite. Men smaken var iallafall den samma :)
Recepten (på bildena är det dubbel portion):
2 äggvitor
170 gram socker
1 dl glukos
1 msk vatten
4 dråppar citron
2 ts vaniljsocker
Här är det man behöver:
Blanda allt i en bulle och vispa över varmt vatten. Jag använde visp och sen min stavmiksare. Elhandvisp är nog bäst:
Efter at sockeret hadde smält hälde jag icingen över i en miksare och kjörde den tills den blev stiv:
Jag gjorde också lite dekorationer til cupcakesen. Dom är gjord av röd marsipan, vit sugarpaste, och små sockerpärlor som ä limmat dit med ätbart lim. Jag använde hjärtformar från IKEA:
Så här blev cupcakes'en:
Jag gjorde också cupcakes:
Kos dere alle :)
-Hanne-
I kväll har vi haft öppet hus på jobbet, och jag fick lov att baka cupcakes och cakepops som vi sålde :)
Cakepopsen är dom samma som jag har bloggat om förut.
Här kommer recepten på Cupcakes:
Recept på ca 20 stykk (på bildena är det dubbel portion):
150 gram socker
200 gram smör
3 ägg
225 gram vetemjöl
2 ts bakpulver
1,5 ts vaniljesocker
1 dl mjölk
Här är det man behöver:
Miksa ihop smör ock socker:
Blanda inn ett och ett ägg:
Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker:
Häll mjölblandingen och mjölken i röran:
Miksa tills det blir en fin glatt röra:
Fyll cupcakesformar med röran. Fyll dom inte helt fulla eftersom dom jäser:
Låt som grädda i ugnen i 20 minuter på 200 grader:
Sen ser dom ut så här:
För att dekorera gjorde jag en Angel Feather icing. Den blev inte helt som den skulle. När den var klar, var den perfekt, men när jag skulle dekorera dom hadde den smält på ett sett, så den rann ut lite. Men smaken var iallafall den samma :)
Recepten (på bildena är det dubbel portion):
2 äggvitor
170 gram socker
1 dl glukos
1 msk vatten
4 dråppar citron
2 ts vaniljsocker
Här är det man behöver:
Blanda allt i en bulle och vispa över varmt vatten. Jag använde visp och sen min stavmiksare. Elhandvisp är nog bäst:
Efter at sockeret hadde smält hälde jag icingen över i en miksare och kjörde den tills den blev stiv:
Jag gjorde också lite dekorationer til cupcakesen. Dom är gjord av röd marsipan, vit sugarpaste, och små sockerpärlor som ä limmat dit med ätbart lim. Jag använde hjärtformar från IKEA:
Så här blev cupcakes'en:
Jag gjorde också cupcakes:
Kos dere alle :)
-Hanne-
Pizzavåffel
Hej alla :)
Här kommer ett litet middagstips om man har lite bråttom nån dag. Eller om man bara vil göra nåt enkelt.
Recept (ca 4 våfflor):
50 g smältat smör
2 ägg
0,5 ts bakpulver
lite salt
1 dl vetemjöl
1 dl fint rågmjöl
0,5 dl havregryn
2,5 dl mjölk
Ost
Oregano
(kött eller annat man tycker om)
Här är ingrediensena:
Blanda bakpulver, mjöl, salt, och havregryn:
Blanda ägg och mjölk:
Smält smöret och blanda det med mjölken och äggen. Häll sedan blandingen i mjölblandingen och rör tills det blir en glatt fin röra:
Jag valde oregano och ost i mina pizzavåffel den här gången, men man kan ta annat också om man vil:
Stek våfflorna:
När som är klara, lägg på oregano och ost (eller annat):
Vik våffeln i två och stek lite till, tills osten har smältat:
Sen är det bara att njuta:
Kos dere!
-Hanne-
Här kommer ett litet middagstips om man har lite bråttom nån dag. Eller om man bara vil göra nåt enkelt.
Recept (ca 4 våfflor):
50 g smältat smör
2 ägg
0,5 ts bakpulver
lite salt
1 dl vetemjöl
1 dl fint rågmjöl
0,5 dl havregryn
2,5 dl mjölk
Ost
Oregano
(kött eller annat man tycker om)
Här är ingrediensena:
Blanda bakpulver, mjöl, salt, och havregryn:
Blanda ägg och mjölk:
Smält smöret och blanda det med mjölken och äggen. Häll sedan blandingen i mjölblandingen och rör tills det blir en glatt fin röra:
Jag valde oregano och ost i mina pizzavåffel den här gången, men man kan ta annat också om man vil:
Stek våfflorna:
När som är klara, lägg på oregano och ost (eller annat):
Vik våffeln i två och stek lite till, tills osten har smältat:
Sen är det bara att njuta:
Kos dere!
-Hanne-
Havrekex
I dag är det söndag. Vi har stedat i trädgården, härligt att få bort alla gamla löv. Solen skinner och det är helt underbart ute. Har gjort lite havrekex i dag :) Hoppas ni gillar dom.
Recepten:
6 d havregryn
2 dl mjölk
1 dl vetemjöl
1 dl fint rågmjöl
50 osaltat smör
0,5 ts salt
1 msk socker
2 ts bakpulver
Stek dom i ugnen i 15 minuter på 200 grader :)
Här är alla ingrediensena:
Blanda mjölken i havregrynen och låt dom stå i 15 minuter
Smält smöret i en kastrull:
Blanda ihop alla ingrediensena tills det blir en fast deg:
Kavla ut degen och stick ut små runda plattar (0,5 cm):
Lägg dom på et bakplåtspapper. Stick med en gaffel i dom och stek dom i 15 minuter på 200 grader:
Färdig gräddad:
Kos dere!
-Hanne-
Recepten:
6 d havregryn
2 dl mjölk
1 dl vetemjöl
1 dl fint rågmjöl
50 osaltat smör
0,5 ts salt
1 msk socker
2 ts bakpulver
Stek dom i ugnen i 15 minuter på 200 grader :)
Här är alla ingrediensena:
Blanda mjölken i havregrynen och låt dom stå i 15 minuter
Smält smöret i en kastrull:
Blanda ihop alla ingrediensena tills det blir en fast deg:
Kavla ut degen och stick ut små runda plattar (0,5 cm):
Lägg dom på et bakplåtspapper. Stick med en gaffel i dom och stek dom i 15 minuter på 200 grader:
Färdig gräddad:
Kos dere!
-Hanne-
Mumsiga grova frallor
I kväll har jag gjort grova frallor. Som Grännas knäcke säger: "man kan ju inte typ äta godis hela tiden".
Hoppas ni blir inspirerad till att baka :)
Jag gjorde dubbel potion. Tycker det är bra att kunna frysa inn lite :)
Recepten för 24 stk:
8 dl vatten
50 gram jäst
9 dl fint rågmjöl
5 dl grov rågmjöl
1 dl havregryn
0,5 dl pumpafrön
0,5 dl solrosfrön
2 ts salt
1 ts socker
3 msk olivolja
100 gram tyrkisk yoghurt
- jag använde fint rågmjöl till utbakningen.
Översikt över alla ingredienser. (på bilden är det dubbel portion)
Blanda fint och grovt rågmjöl, havregryn, solrosfrön, pumpafrön, socker och salt.
Varm vattenet i en kastrull tills det blir 37 grader (kroppstemperatur). Ta ut några desiliter og blanda inn jästen.
Rör ut jästen och hell tilbaks i vattnet som är kvar i kastrullen:
Häll i olivoljan:
och tyrkisk yoghurt:
Blanda godt och häll över i mjölblandingen:
Blanda ihop tills det blir en fin deg. Låt den jäsa i ca 40 minuter, tills den har dubblat sin storlek:
Del upp i 24 delar (min blev 48 eftersom jag gjorde dubbel portion). Låt dom jäsa i 20 minuter innan man sätter som i ugnen på 225 grader i 15-20 minuter.
Klara:
Serverad med aprikosmarmelad:) Mumsiga blev dom :)
trevlig hälg allihopa!
Kos dere ;)
-Hanne-
Hoppas ni blir inspirerad till att baka :)
Jag gjorde dubbel potion. Tycker det är bra att kunna frysa inn lite :)
Recepten för 24 stk:
8 dl vatten
50 gram jäst
9 dl fint rågmjöl
5 dl grov rågmjöl
1 dl havregryn
0,5 dl pumpafrön
0,5 dl solrosfrön
2 ts salt
1 ts socker
3 msk olivolja
100 gram tyrkisk yoghurt
- jag använde fint rågmjöl till utbakningen.
Översikt över alla ingredienser. (på bilden är det dubbel portion)
Blanda fint och grovt rågmjöl, havregryn, solrosfrön, pumpafrön, socker och salt.
Varm vattenet i en kastrull tills det blir 37 grader (kroppstemperatur). Ta ut några desiliter og blanda inn jästen.
Rör ut jästen och hell tilbaks i vattnet som är kvar i kastrullen:
Häll i olivoljan:
och tyrkisk yoghurt:
Blanda godt och häll över i mjölblandingen:
Blanda ihop tills det blir en fin deg. Låt den jäsa i ca 40 minuter, tills den har dubblat sin storlek:
Del upp i 24 delar (min blev 48 eftersom jag gjorde dubbel portion). Låt dom jäsa i 20 minuter innan man sätter som i ugnen på 225 grader i 15-20 minuter.
Klara:
Serverad med aprikosmarmelad:) Mumsiga blev dom :)
trevlig hälg allihopa!
Kos dere ;)
-Hanne-
Röd marsipantårta
Nu har jag haft besök av min mamma och pappa, och min kusin. När dom kom hadde jag gjort denna röda marsipantårtan. Det var pappa som "beställde" en sånn innan dom kom hit :)
Man behöver:
1 sockerbröd/tårtbotten (24 cm diameter) Delt i 3.
1 portion apelsinkräm
1 dl aprikossylt
4 dl grädde
60 gram daim, hakkad
400 gram marsipan (röd)
dekorationer
Recept Sockerbröd:
4 ägg
160 gram socker
90 gram vetemjöl
100 gram potatismjöl
1 1/2 ts bakpulver
Miks ägg och socker:
Sikt inn vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Häll röran i en form och stek på 150 grader i ca 45 minuter.
Sen ser den så här ut:
Recept appelsinkräm:
1 dl färskpressad appelsinsaft
2 msk citronsaft
1,5 dl socker
1,5 dl maizena
2 ägg
2 äggulor
2 msk smör (ca 30 gram)
1 dl vispgrädde
Kok opp apelsinsaft, citronsaft och socker:
Miks maizena med ägg och äggulor:
Häll över saften i äggblandingen. Rör hela tiden, tills den blir klumpfri. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och kok upp. Rör hela tiden. Kok ca 1 min:
Ta kastrullen åt sidan och rör inn smöret. Låt det kallna:
Vispa vispgrädden och bland den inn i appelsinkrämen:
Vispa resten av vispgrädden (4 dl). En halvdel sparar man för at täcka tårtan. Den handra halvan blandar man inn hakkad daim:
Del sen sockerbrödet i tre delar. Lägg den nedersta delen på et tårtfat. Legg på lite aprikossylt og bred ut den på sockerbrödet:
Lägg på apelsinkrämen:
Lägg på nästa del av sockerbrödet, och bred på aprikossylt:
Bred på daimkrämen:
Lägg på det översta sockerbrödet:
Bred på kräm på tårtan:
Jag använde röd marsipan (från lyckasmedmat.se):
För att laga lite dekorationer använde jag vit sugarpaste (med marshmellow-smak). Jag färgade lite av den lila. Sen använde jag tårtlim för at setta fast dekorationena till tårtan:
Forsök på att göra blommor:
För att dekorara kanten på tårtan använde jag en iceing-blandning (från lyckasmedmat.se):
Kavla ut marsipanen och lägg den oven tårtan. Skär av längs med kanten av tårtan. Dekorera och servera :)
Mye Kos!
-Hanne-
Man behöver:
1 sockerbröd/tårtbotten (24 cm diameter) Delt i 3.
1 portion apelsinkräm
1 dl aprikossylt
4 dl grädde
60 gram daim, hakkad
400 gram marsipan (röd)
dekorationer
Recept Sockerbröd:
4 ägg
160 gram socker
90 gram vetemjöl
100 gram potatismjöl
1 1/2 ts bakpulver
Miks ägg och socker:
Sikt inn vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Häll röran i en form och stek på 150 grader i ca 45 minuter.
Sen ser den så här ut:
Recept appelsinkräm:
1 dl färskpressad appelsinsaft
2 msk citronsaft
1,5 dl socker
1,5 dl maizena
2 ägg
2 äggulor
2 msk smör (ca 30 gram)
1 dl vispgrädde
Kok opp apelsinsaft, citronsaft och socker:
Miks maizena med ägg och äggulor:
Häll över saften i äggblandingen. Rör hela tiden, tills den blir klumpfri. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och kok upp. Rör hela tiden. Kok ca 1 min:
Ta kastrullen åt sidan och rör inn smöret. Låt det kallna:
Vispa vispgrädden och bland den inn i appelsinkrämen:
Vispa resten av vispgrädden (4 dl). En halvdel sparar man för at täcka tårtan. Den handra halvan blandar man inn hakkad daim:
Del sen sockerbrödet i tre delar. Lägg den nedersta delen på et tårtfat. Legg på lite aprikossylt og bred ut den på sockerbrödet:
Lägg på apelsinkrämen:
Lägg på nästa del av sockerbrödet, och bred på aprikossylt:
Bred på daimkrämen:
Lägg på det översta sockerbrödet:
Bred på kräm på tårtan:
Jag använde röd marsipan (från lyckasmedmat.se):
För att laga lite dekorationer använde jag vit sugarpaste (med marshmellow-smak). Jag färgade lite av den lila. Sen använde jag tårtlim för at setta fast dekorationena till tårtan:
Forsök på att göra blommor:
För att dekorara kanten på tårtan använde jag en iceing-blandning (från lyckasmedmat.se):
Kavla ut marsipanen och lägg den oven tårtan. Skär av längs med kanten av tårtan. Dekorera och servera :)
Mye Kos!
-Hanne-