Belgiska våfflor med choklad

Lördag, vilken härlig dag! I dag har jag lagat belgiska våfflor med choklad.
 
Recept (ca 8 stk):
200 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 ägg
180 g socker
0,5 dl matolja
50 g smör (smältat)
1 tsk vaniljsocker
80 g choklad (knappar eller hackat)
 
Ställ fram det du behöver:
 
Visp ägg och socker i ungefä 8 minuter i en köksmaskin:
 
Smält smöret:
 
Häll i matoljan i äggblandningen:
 
Och häll i smöret. Vispa vidare i 1 minut:
 
Rör försiktigt inn mjöl, bakpulver och vaniljsocker:
 
Rör inn chokladen:
 
Använd et belgisk våffeljärn:
 
Färdig! Njuuut :) Man kan äta dom med glass eller vispgädde. Jag decorerade dom med lite extra choklad:)
 
 
Kos dere denne lördagskvelden :)
 
-Hanne-

Havebröd med frön

Det här brödet brukar jag baka ofta. Bakar flera på en gång, så kan jag fylla frysen också :)
Alltid bra att ha. Det är et matigt bröd, med nyttiga frön. Smakar godt!
 
Recept (2 stk bröd):
5 dl mjölk
0,5 dl ljus sirap
50 g färsk jäst
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
50 gram smör
3 dl havregryn
5 dl vetemjöl
5 dl grovt rågmjöl
2 dl fint rågmjöl
 
Jäsa i formen i 30 minuter
Grädda på 200 grader i ca 15 minuter.
 
Ställ fram det du behöver:
 
Varm mjölken till 37 grader. Ha i smöret så det smälter i mjölken:
 
Rör ut jästen i mjölk- och smörblandningen:
 
Häll i sirap och rör om:
 
Blanda alla dom torra ingredienserna:
 
Häll mjölkblandningen i det torra:
 
Rör ihop till en deg. Ha i mer mjöl om det behövs. Del degen i två och lägg som i smord brödform.
Låt dom jäsa under plast i 30 minuter:
 
Grädda dom på 200 grader i undefär 15 minuter:
 
Nybakad bröd, härligt!...Njut...
 
Kos dere!
 
-Hanne-

Rundstykker

I dag har gjorde jag rundstykker (norsk för frallor) till frukost. Härligt med nygräddad på lördag morgon. Luktar godt i hela lägenheten :) Går bra att frysa också.
 
Recept (24 stk):
5 dl mjölk
120 ml vatten (37 grader)
230 gram smör
2 ägg
4 msk socker
50 gram jäst
1 tsk salt
700 gram rågmjöl
700 gram vetemjöl
(tillsätt mer mjöl om det behövs)
 
Ställ fram det du behöver:
 
Varm mjölken tills den blir 37 grader.Smält smöret i den varma mjölken:
 
Rör ut jästen i vattenet:
 
Häll jästen i mjölkblandningen:
 
Häll i ägg och vispa ihop:
 
Häll blandningen i mjölblandningen (rögmjöl, vetemjöl, salt, socker) :
 
Kör i köksmaskinen tills degen är fin och glatt:
 
Låt degen jäsa i 1 timme. Eften 1 timme blev min deg så här:
 
Del upp degen i 24 bitar:
 
Gör runda bullar och lägg dom på en bakplåt med bakplåtspapper:
 
Låt som jäsa i ytterligare 30 minuter. Efter 30 minuter blev mina så här:
 
Grädda i ugnen på 175 grader i ungefär 20 minuter:
 
Med norsk brunost och kinesisk te, blev det en mysig lördagsmorgon :)
 
 
Kos dere :)
 
-Hanne-
RSS 2.0