Vintertårta

Jag fick ett spennande recept av en kollega som jag har provat i kväll. Det var en vacker vintertårta. Det är tre vaniljsockerkakor med vaniljsmörkräm imellan och på ytan. Den är dekorerad med snöflingor gjort av sockerpasta.
 
Recept på tre vaniljssockerkakor:
1 kopp mjölk
2 tsk vaniljessens
1 kopp mjukt smör
2 koppar socker
3 koppar cake flour
1 tsk bakpulver
5 äggvitor
 
Cakeflour gör man vid at man tar en kopp vetemjöl och tar ut 2 msk mjöl. Sen tar man 2 msk maizenamjöl och blandar in i stället.
 
Grädda på 180 grader i ungefär 25 minuter.
 
 
Ställ fram det du behöver:
 
Mixa ihop smör och socker:
 
Blanda vaniljessensen med mjölken och häll i:
 
Blanda bakpulver med cake flour och mixa in:
 
Mixa äggvitor stiva:
 
Rör äggvitorna försiktigt in:
 
Fördel smeten i tre formar (20cm):
 
Grädda på 180 grader i ungefär 25 minuter. Låt dom svalna:
 
Gör en vaniljsockerkräm för att fylla och decorera tårtan:
 
Recept:
1 kopp mjukt smör
0,25 tsk salt
900 gram florsocker
7 msk mjölk (använd mer om det behövs)
2 tsk vaniljsessens
 
Mixa smör och salt:
 
Mixa in florsocker och mjölk:
 
Mixa in vaniljessens:
 
Sen är det dags för att dekorera tårtan. Lägg en sockerkaka på et fat. Smör på lite av smörkrämen:
 
Lägg på nästa sockerkaka, och smör på mer smörkräm:
 
Lägg på den sista sockerkakan och täck hela tårtan med smörkrämen:
 
Jag dekorerade med små vita pärlor längst med kanten. Jag gjorde också snörflingor av sockerpasta:
 
Vintertårta :)
 
-Hanne-

Saffransnittar

Idag har jag bakad saffranskorpor. Jag älskar smaken och lukten av saffran. Får en riktig skön julkänsla.
 
recept:
0,5 gram saffran (1 paket)
o,75 dl socker
1 msk vatten
2 msk ljus sirap
100 gram smör
3,5 dl vetemjöl
1 ts bakpulver
 

Grädda i ugnen i ca 15 minuter på 175 grader.
 
 
Ställ fram det du behöver:
 
Ha en msk av sockeret i en morter tillsammans med saffran. Mortla tills det blir pulveriserad:
 
 
Blanda vatten och sirap, och rör in safransblandningen:
 
Miksa smör med resten av sockeret:
 
Blanda in safransblandningen:
 
Blanda in mjöl:
 
Gör två remsor av degen, och lägg dom på en bakplåt med bakplåtspapper. Platta till dom. Grädda dom i ugen på 175 grader i ungeför 15 minuter:
 
När dom är klara, skär snittar medan dom fortfarande är varma. Låt dom sedan svalna.
 
Luktar jättegott, och goda blev dom också :)
 
 
Njut advenstiden :)
 
-Hanne-

Cakepops med pepparkaka

I går var vi på adventsfest, och då gjorde jag Cakepops med pepparkaka. Receptet är egentligen för cupcakes, så det går utmärkat att laga dom och sen dekorera dom i stället för att göra cakepops.
 
Recept (30 cupcakes)
200 gram smör (rumstepererat)
3 dl socker
4 ägg (rumstempererat)
7 dl mjöl
2 tsk bakpulver
5 dl vispgrädde
100 gram chokladknappar
30 st pepparkakor
1 tsk nellika
 
Grädda i ugnen på 180 grader i ca 20 minuter.
 
 
Ställ fram det du behöver:
 
Miksa smör och socker:
 
Miksa inn två och två ägg:
 
Krossa pepparkakorna med till exempel en stavmiksare:
 
Blanda ihop mjöl, bakpulver, nellika och krossade pepparkakor:
 
Rör inn vispgrädden i smör, socker- och äggblandningen:
 
Rör sedan in mjölblandningen:
 
Miksa ihop till en glatt smet. Till slut rör du in chokladknapparna:
 
Häll röran i cupcakesformar:
 
Grädda dom i ugnen på 180 grader i ungefär 20 minuter:
 
Nu an man dekorera cupkakesen som dom är. Här har jag dekorerat med maple syrup frosting (recept under pumpa och peacan cupcakes):
 
Jag gjorde den här gången cake pops i stället:
Gör en bladning av creem cheese naturell (200 gram), vaniljsocker (2 tsk) och florsocker (3-4 dl).
 
Del upp 15-20 cupkakes och ha dom i en bunke. Rör in creem cheese blandningen:
Forma små gubbar av smeten. Smält vit choklad. Ta en pinne och doppa i den vita chokladen och stick den så in i smet-gubbarna. Låt chokladen stelna. Sätt dom i frysen i 5 minuter:
 
Doppa sedan smet-gubbarna i vit choklad. Låt dom torka:
 
Sen är det bara att dekorera. Jag smälte mörk choklad för att göra ögon, näsa och munn. Jag gjorde öronmuffar av godissnöre och minimaränger, och en halsduk av godisremsar:
 
 
 
Redo för adventsfest :)
 
-Hanne-
RSS 2.0